Struer Nyheder Fastliggeren Palle

Hvordan lyder hverdagen egentlig? Hvilke lyde lægger du ikke mærke til? Tænker du over dine bevægelser? Hvad optager dig egentlig? Fem podcasts portrætterer over fem afsnit fem forskellige vestjyder gennem lyde og bevægelser fra deres hverdag. Premiere i dag i Folkets Hus.

‘Optagethed’ produceres af kompagniet WE GO og præsenteres af festivalen Struer Tracks i tæt samarbejde med kommunerne Struer, Ringkøbing-Skjern og Holstebro. Projektet skabes af koreograf Kirstine Kyhl Andersen og komponist Niels Bjerg. 

De benytter sig af binaurale optagelser lavet med to mikrofoner placeret i ørerne. Ved at lytte til denne type optagelse i hovedtelefoner, får man en meget realistisk gengivelse af lyden. Det lyder ligesom den person med mikrofonerne i ørerne har oplevet det. Det er med andre ord en form for 3D-lyd.  

Fastliggeren Palle fra Ringkøbing
Den første podcast handler om Palle, der bor i Ringkøbing og er fastligger ved Toftum Bjerge.  

– Gennem et roligt flow og en ekstraordinær lydoplevelse, lærer vi Palle at kende som et helt almindeligt og samtidig unikt menneske. For det er nemlig det, der er tanken bag produktionerne; de fem personportrætter fremstiller helt almindelige vestjyder og deres på en og samme tid almindelige og helt særlige dagligdag. Vi mærker og lytter til dét, vi alle sammen har tilfælles, men som samtidig også er dét, der gør hvert af vores liv til noget helt særligt, påpeger Niels Bjerg. 

I ‘Optagethed’ får man lov til for en stund at låne et andet menneskes sanseapparat og lære personen at kende indefra.  
– Du hører de samme lyde og mærker, hvordan personen bevæger sig gennem de rum og scenarier, der udgør en dagligdag, fortæller Niels Bjerg. 

Mens hovedpersonen fortæller sin historie, bliver hverdagslydene gradvist elektronisk bearbejdet og forvandlet til rytmer og melodier, der bevæger sig i lydbilledet som dansere i en koreografi. 
– Mange har en opfattelse af deres egen hverdag som uinteressant, og måske netop derfor finder vi stor fornøjelse i at udfolde de tilsyneladende mest uanselige dele af hverdagen til vældige lydlandskaber og koreografi, fortæller Niels Bjerg. 

Forestillinger i Struer og Ringkøbing

Hvert afsnit lanceres med en surroundsound forestilling, hvor dansere med trådløse højtalere bevæger sig rundt blandt publikum.  

Første podcast #1 udkommer d. 13. juni, og forestillingen i den forbindelse foregår i Folkets Hus i Struer samme dag kl. 16.30, 17.15 og 18.00. 

Forestillingen opføres også under til Børnekulturfestivalen Genopdag. Det sker på Rådhuset i Ringkøbing den 15. juni kl. 10.00, 10.45, 11.30, 12.30 og 13.15. Både i struer og Ringkøbing præsenteres Optagethed som en del af Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG. Forestillingen varer 20 minutter og herefter er der mulighed for at stille spørgsmål til podcast´en.

‘Optagethed’ produceres af kompagniet WE GO og co-produceres af festivalen Struer Tracks i tæt samarbejde med kommunerne Struer, Ringkøbing-Skjern og Holstebro.

Pressemeddelelse/We Go