Forside Nyheder Den katolske kirke flytter til Struer

Den katolske kirke flytter til Struer

Den katolske kirke, der i dag ligger i Lemvig, er på vej til Struer. Den flytter ind i Indre Missions missionsbygning i Torvegade.

Den katolske menighed, der dækker et stort område fra Brande i syd til Lemvig i nord, har siden 2015 ledt efter en mulig placering i Struer i forbindelse med kirkens arbejde med det, der kaldes Det Nye Katolske Danmarkskort. Det skulle bl.a. forsøge at løse det forhold, at der blev flere og fere katolikker og færre præster. Det skulle desuden afdække, hvor folk egentlig bor i forhold til kirkerne.

”Vi konstaterede så, at der i området omkring Lemvig boede få katolikker, mens der i området Struer og Holstebro boer mange flere katolikker,” fortæller generalvikar Niels Engelbrecht fra den katolske kirke. ”Derfor synes vi, at det var formålstjenligt at flytte vores aktivitet til Struer.”

”Det har vi så arbejdet på i 4 – 5 år, og havde næsten købt noget i et industrikvarter. Men kommunen ønskede ikke at give dispensation (fra lokalplanen – red),” siger Niels Engelbrecht.  ”Så vi blev glade, da Indre Mission henvendte sig til os og spurgte, om vi kunne være interesserede i at købe deres hus.”

Huset i Torvegade er meget velegnet, fortæller Niels Engelbrecht:
”Der er en stor sal med kirkevinduer i, så huset har det rigtige præg. Der er desuden en lille sal, så det er et meget godt hus til vores formål,” siger han. ”Så ligger huset dertil meget centralt i Struer, tæt på banegården og parkeringspladser. Vi kunne ikke have drømt om at få noget bedre.”

Der skal en renovering til

Bygningen, der er fra 1906, skal renoveres, inden den kan tages i brug.

”Men det havde vi også regnet med. Vi har haft nogle kloge folk ude for at se på det, så vi har et overblik over det. Det er bl.a. noget med taget. Men bygningen er blevet vedligeholdt godt indvendig. Der er et fint køkken og et helt nyt toilet,” fortæller Niels Engelbrecht. ”Vi skal dog have ændret noget ved det indvendige, så vi kan bruge huset til vores formål. Så der skal gøres noget der.”

Niels Engelbrecht forventer ikke, at renoveringen kommer i gang før efter årsskiftet. ”Vi har ansøgninger ude for at få støtte til projektet, og der forventer vi ikke at få svar før omkring årsskiftet. Vi har allerede en del penge, men vi har brug for nogle flere.”

Mange katolikker i Struer

Wienczyslaw Barwinski, der er præst ved kirken i Lemvig, forventer sig meget af flytningen.
”De fleste katolikker i området bor i Struer. Kirken skal dække et område, der hedder Struer, Holstebro og Lemvig. I Struer er der mange tamiler og polakker, og der er mange, der ikke er tilmeldt kirken. De kommer en gang i mellem, men med den nye bygning med mere plads end i kirken i Lemvig. Så jeg tror, der kommer mange flere til messe,” siger præsten. ”I Lemvig kommer der nu omkring 40 til messe, men jeg håber, at der i Struer kan komme måske det dobbelte.”