Vand på en mark blev en gave til alle borgere i Struer Kommune

spot_img

I tre måneder har Geodætisk Institut gennemført en lang række prøveboringer i undergrunden på en mark ved Humlum. En usædvanlig situation førte eksperterne på sporet af noget ganske uventet, i hvert fald her i Danmark. 

Det hele startede med at en landmand ringede til kommunen og udtrykte sine bekymringer over nogle forholdende på hans mark, som den seneste tid havde været konstant oversvømmet, på trods af den højde på godt 20 meter over havets overflade, som det er tilfældet. Endnu mere undrende var landmand, fordi vandet var varmt. 

Hvad forårsagede mon det varme vand. Den første mistanke gik mod fjernevarmerørerne, da det skete samtidig med at man igennem længere tid har konstateret et trykfald på rørledningerne, og i den forbindelse har kontaktet alle tilsluttede husstande i og omkring Humlum for at finde lækagen. 

“Vi var faktisk helt sikre på at det var lækagen, for de to ting passede jo sammen”, fortæller Mads Jacobsen der formand for Struer Forsyning. “Men da vi undersøgte det nærmere kunne det alligevel ikke passe, der var simpelthen for langt fra fjernvarmerøret og til stedet hvor det varme vand fossede op af jorden”, forklarer han. 

Men hvad var det så?

Nu var gode råd dyre. Hvad I alverden kunne dog skabe varmt vand på en mark, mens der var frost i luften? 

For at finde en løsning kontaktede Struer Kommune nu Geodætisk Institut og bad dem om at finde frem til en forklaring, for den måtte findes et sted i undergrund. 

Efter tre måneder med prøveboringer og granskninger står det i dag klart, at der er tale om en højst usædvanlig situation, en situation som for altid vil ændre livet for indbyggerne i Struer Kommune og som er så utrolig at vi er nødt til at bede Geodætisk Institut forklare det:

“Først var vi i vildrede. I Danmark har vi ikke en undergrund som kan forårsage varme i jorden på den måde, som man kender det på fx Island med deres varme kilder”, forklarer Statsgeolog Jørgen Ågesen og forsætter. 

“Men på grund af morænebakken vi kender som Toftum Bjerge, er der sket noget helt særligt under Toftum og Humlum. Vores undersøgelser har viste at der før istiden har været en vulkan lige nedenunder dette område. Men forholdene ændrede sig da iskappen kom, og med sig kom der masser af jord og sten oppe fra de norske fjelde, som har formået at lave en regulær prop i vulkanen. Det har så holdt lige siden. Ovenover området har vi så grundvandet, i forskellige kamre, som har været med til at trykke proppen ned, simpelthen med vægten af vandet. Men igennem mange år er der blevet brugt af grundvandet, og et af grundvandskamrene har haft så lidt vandmasse tilbage at materialet fra “proppen” kunne bevæge sig den vej. Herefter har varmen fra den vulkanske lava været fritlagt”, forklarer Jørgen Ågesen. 

Med flere forskellige grundvandskamre i undergrunden, skal man nu forestille sig hvordan frilægningen af “proppen” har betydet at de grundvandkamre som var uberørte, og som man ikke har haft boret i, nu blev varmet kraftigt op. Varmen har fået vandet til at udvide sig opefter, og det er således kommet op til overfladen på marken hvor landmanden har opdaget det. Det betegnes som termisk vand.

Gratis varme til alle borgere i Struer Kommune

Med boringerne og kortlægningen af omfanget, er man nu nået så langt at Struer Forsyning vil til at udnytte det varme vand. 

“I al hemmelighed har vi faktisk været på Island for at se nærmere på den måde man her udnytter undergrunden. Derfor er vi nu klar til opføre et Varmeværk som vil sikre alle borgere i Struer Kommune gratis varme og varmt vand”, fortæller Mads Jacobsen, formand for Struer Forsyning. 

Samtidig vil kommunen sammen med private aktører opføre eT badeanlæg, efter samme model som den kendte Blå Lagune på Island, hvortil man forventer en massiv strøm af turister. Så mange at man allerede er ved at lægge sidste hånd på lokalplaner som skal sikre opførslen af hoteller og sommerhuse. Det hele kommer til at ligge vest for Humlum. 

“Det her kommer til at gå lynhurtigt. Alle er interesserede i at både varmeværk, badeanlæg og hoteller kan blive opført hurtigst muligt, så derfor vil vi have lokalplanerne klar inden for historisk kort tid”, fortæller John Christoffersen, næstformand for Teknik- og Miljøudvalget.

Så nu er det bare at glæde sig, gratis varme og sandt et turisteventyr står for døren.

spot_img
spot_img
spot_img