Tømrer kender kun til travlhed

spot_img

Da Kenneth Ryttersgaard for godt to år siden etablerede Bremdal Tømrer, var det med en drøm om at få så mange opgaver, at han som ene mand i arbejdstøjet kunne leve af det.

Det var også med en livline til en god ven, hvor det var muligt at få ekstra arbejde som tømrer, hvis det skulle knibe i det nyetablerede firma ved Struer.

Siden har virkeligheden overhalet både forventninger og fantasi. I dag er tre svende og en lærling på lønningslisten hos Bremdal Tømrer, og indimellem er det nødvendigt at hyre arbejdskraft hos kollegerne for at kunne følge med til alle opgaver.

”Jeg har haft meget travlt, lige siden jeg den 1. oktober 2019 startede op. Jeg begyndte bare med mig selv her i firmaet. I løbet af foråret 2020 startede en af mine kammerater også op, og så hjalp vi hinanden lidt. Men der gik ikke lang tid, før det var nødvendigt at ansætte den første medarbejder, og et halvt år senere havde jeg ansat to mere. Den udvikling havde jeg slet ikke forventet. Jeg havde bare regnet med, at jeg skulle være mig selv,” fortæller Kenneth Ryttersgaard.

Langt størstedelen af det arbejde, Bremdal Tømrer udfører, er for private kunder. Det gælder godt 80 procent af opgaverne, der spænder vidt:

”Det er opgaver, som spænder fra at skifte et enkelt vindue til at totalrenovere et hus,” forklarer Kenneth Ryttersgaard.

Om håndværkerfradragets indflydelse på arbejdsgangen hos Bremdal Tømrer siger han:

”Jeg ved ikke, om vi har kunnet mærke det. Vi havde også travlt før håndværkerfradraget. Men det er klart, at vi nu har fået en del forespørgsler, efter der er udsigt til, at håndværkerfradraget falder væk. Så nu har vi kunder, der vil vide, om vi har tid til at udføre de opgaver, som de i foråret fik tilbud på, og om vi kan gøre det, inden håndværkerfradraget bortfalder.”

Pandemien presser råvarepriser i vejret, og træ er et af de produkter, som de seneste par år har været udsat for en stigning på cirka en tredjedel. Nogle træprodukter er steget mere – andre er steget mindre. Samtidig er der på flere varer en væsentlig længere leveringstid, end der var før pandemien, konstaterer Kenneth Ryttersgaard:

”Man skal tænke sig om i god tid. Leveringstiden for døre og vinduer stikker helt af. Jeg kender vinduesfabrikker, som tidligere havde fem-seks ugers leveringstid. Nu er der 16-18 ugers leveringstid, og det er over hele linjen.”

Som en række andre selvstændige håndværkere benytter Kenneth Ryttersgaard sig af traditionen med at låne medarbejdere af hinanden:

”Jeg regner ikke med, at jeg skal ansætte flere nu. Lige nu og her kunne jeg måske godt bruge en mand mere. Men jeg tænker, at der på et eller andet tidspunkt også må komme en bagside af, at folk skal have lavet alting. Det må gå i stå på et tidspunkt.”

Bremdal Tømrer har et samarbejde med tre andre virksomheder inden for branchen:

”Det fungerer rigtig godt, og så kan vi leje hinandens medarbejdere en uge eller 14 dage, hvis det brænder på. Det er indimellem nødvendigt. I løbet af sommeren havde vi svært ved at følge med, men det går bedre nu. Vi har lige fået indhentet nogle ting, og så har vi udskudt nogle opgaver til foråret,” forklarer Kenneth Ryttersgaard.

Langt de fleste opgaver bliver lavet i nærområdet, inden for eller lige uden for Struer Kommunes grænser. Enkelte opgaver er udført i Holstebro, Lemvig, Silkeborg og Viborg. Og på spørgsmålet om, hvad fremtiden ser ud til at bringe, svarer Kenneth Ryttersgaard uden tøven:

”Vi skal nok få tiden til at gå. Jeg har allerede nu arbejde til maj, og det er både små og store projekter. Jeg tænker, at når det bliver maj, så vil der være kommet flere opgaver ind.”

Kenneth Ryttersgaard
spot_img
spot_img
spot_img