Sophie Løhde på friplejehjem

spot_img

Danske Diakonhjem driver Friplejehjemmet i Asp. De overtog det da Struer kommune de små plejehjem. En lovliggørelse ville blive utrolig dyrt, så man valgte at bygge et nyt. Venstres Sophie Løhde besøgte friplejehjemmet i går sammen med borgmesterkandidat Mads Jakobsen (V).

Plejehjemmets leder Ane Hyldahl Brændsgaard viste rundt i den helt nybyggede del af plejecentret, som består af 24 værelser og som er fuldt belagt i øjeblikket. De 24 beboere er først flyttet ind i den nye værelser pr. 1. oktober.
I øjeblikket er man så ved at renovere den gamle del af plejehjemmet.

At drive friplejehjem giver et par fordele: Dels råder man selv over sin økonomi. Man risikerer ikke at politikerne blander sig og det giver fordel på bl.a. personale.
Plejehjemmet hat dertil mange frivillige, der hjælper til i dagligdagen.

Valgmuligheden

“Venstre er meget optaget af, at man hele livet har noget at vælge i mellem,” sagde Sophie Løhde. “Derfor synes vi, at der ikke kun skal være offentlige plejehjem, men også bør være friplejehjem i alle landets kommuner, så man kan vælge, også når man bliver gammel.”

Ane Hyldahl Brændsgaard, lederen på Asp Friplejehjem, fortæller om forholdene på hjemmet. (Foto: Jan Johansen)

Det er en holdning som Mads Jakobsen naturligvis er enig i: “Det er ikke noget, der kostere kommunen ekstra. Prisen er den samme som på f.eks. Bangs Have. Huslejen er fastsat efter loven om almennyttige boliger,”oplyser han. “Så det beløb, Ane Hyldahl Brændsgaard har at drive hjemmet her, er fuldstændig det samme.”
“Så vi er optaget af, at borgerne skal have et reelt valg for at kunne vælge, det giver bedre muligheder og også bedre livskvalitet,” er hans holdning.

Sophie Løhde roser

“Jeg er tidligere sundheds- og ældreminister, så jeg har besøgt rigtig mange plehjem, og jeg kan fornemme stemningen her er god, både blandt beboere, deres pårørende og personalet. De har også en dygtig leder,” siger Sohie Løhde. “Vi har i Danmark rigtig mange gode plejehjem, men vi har også mange steder, hvor det halter. Det kan være på grund af utidssvarende faciliteter eller dårlig ledelse. Bl.a. derfor finder vi det vigtigt at give borgerne noget at vælge imellem.”

Mads Jakobsen fortæller, processen for at kunne at Diakonhjemmet kunne etablere friplejehjemmet i Asp, var en lang proces. “De lokale kræfter var meget optaget af, at man kunne beholde plejehjemmet, så vi er glade for at det lykkedes.”

Også en længere process i byrådet

“Vi har aldrig haft noget imod at sælge plejehjemmet i Asp til Diakonhjemmet,” siger John Christoffersen om byrådets beslutning dengang. “Men vi er ansvarlige politikere, så derfor ønskede vi sagen ordentlig undersøgt.”

“Den offentlige ejendomsvurdering af plejehjemmet og de 4 tilhørende ældreboliger lød på 13.9 mill. Diakonhjemmets bud lød på 1 mill.” fortsætter han. “Vi ønskede derfor Tilsynets vurdering af, om det ville være OK at sælge for kun 1 mill.”

“Og da Tilsynet sagde god for salget, havde vi selvfølgelig ikke noget imod det,” siger gruppeformanden for socialdemokratier i byrådet, John Christoffersen.

spot_img
spot_img
spot_img