Socialdemokratiet med i budgettet: At bevare 0-9 klasse på byskolerne var vigtigt for os

spot_img

I går stemte et samlet byråd budgettet for 2024 og overslagsår igennem. Et budget som ikke er kommet let, i lang tid var der således intet som tydede på at der skulle blive tale om et bredt budget som hele byrådet kunne stå bag.

Det var skoledebatten som eksploderede før sommerferien, da Venstre, Konservative og Radikale præsenterede en rammeaftale som skulle have virkning for skoleområdet fra sommeren 2024, uden nogen dialog og debat havde de besluttet blandt andet at der fremover kun skulle være indskoling på Limfjordsskolen og udskoling på Parkskolen. Det splittede byrådet så voldsomt, at der ikke synes nogen vej mod et samlet budgetforlig denne gang.

Men alt blev med et ændret da borgmester Mads Jakobsen (V) tog sygeorlov og Marianne Bredal (V) overtog borgmesterkontoret og aftalen mellem VKR blev lagt til side.

– Hvad der så helt umuligt ud for 3-4 måneder siden pga. forskellige uenigheder er lykkedes med et enigt byråd bag budgettet, tillykke til os alle med det. At lykkes med det umuliges kunst burde jo ikke være muligt – men det er sket her i Struer Kommune.
Overskrifterne i Dagbladet var mange hen over sommeren, fx:
-Det er naivt af socialdemokraterne at frede skoleområdet
-Opgiv aftalen om skolestruktur og lad os starte på en frisk.

Det skete ikke helt (at skoleområdet blev fredet, red.), men med et revideret forslag dagen efter borgmesterens sygemelding kom vi tættere på noget brugbart, sagde John Christoffersen, gruppeformand for Socialdemokratiet under sin tale i byrådssalen i går, ved vedtagelsen af budgettet.

Vigtigt at bevare begge byskolerne

Spørgsmålet om skolerne var vigtigt for socialdemokraterne, som også ser det som afgørende at der er en aftale om at ingen skoler skal lukkes, det er ikke meningen med “arbejdsåret”.

– At bevare 0-9 kl på begge byskoler var vigtigt for os og udskydelse af beslutningen omkring hele skolestrukturen med et ‘arbejdsår’, hvor faglige og pædagogiske perspektiver skal medtages i udformningen af en model for skolestrukturen, er lige som efterlyst i hele processen. Også det at ingen skoler skal lukkes, fortalte gruppeformand John Christoffersen og forsatte.

– Nu er der vedtaget en procesplan henimod næste års budgetseminar og vi håber på et godt og brugbart resultat. Vi er gået med i budgettet og dermed processen, fordi mulighederne for at få indflydelse på et resultat alt andet lige er bedre end ‘gem dig i et skab’ politik.
Vores høje serviceniveau på skoleområdet (ift. landsgennemsnit og alle omegnskommuner) vil vi gerne fastholde, men også meget gerne forandre, vi har allerede mange nye initiativer i støbeskeen i Børne-, og Uddannelsesudvalget, fortalte John Christoffersen som også er udvalgsformand for netop Børne-, og Uddannelsesudvalget.

– For os står der skrevet i neon som en selvfølgelighed: At alle børn, forældre, medarbejdere og ledelser skal have samme gode forhold og tilbud, uanset om man bor i byen eller på landet. Det kunne jeg godt sige en masse om, men det venter vi med, indtil vi politisk skal forholde os til forslagene næste år, slog han fast.

Ikke de store besparelser i budgettet, men forandringer.

John Christoffersen ligger vægt på at der trods det store beløb 35 millioner kroner, som der samlet er fremhævet, så er der faktisk ikke tale om reelle besparelser for det beløb.

En stor del af årsagen til at det ikke hang sammen, var at der næste år var afsat midler til anlægsopgaver for 90 millioner kroner, hvilket han påpeger er alt for højt, da kommunen har som mål for budgetlægning ikke at have anlæg for mere end samlet 35 millioner kroner. Det er derfor barberet ned, og så kan budgettet bedre komme til at hænge sammen.

– Vi meldte fra Socialdemokratiet ud fra starten, at 20 mio kr var nok at bespare. Det skændtes jeg så lidt med borgmesteren (Mads Jakobsen, Red.) om. Det endelige resultat som vi i dag vedtager, tror jeg vi alle kan være enige i. Samlet set er der omlægninger, reduktioner og ændringer i 2024 som kan opgøres til i alt 35,1 mio. kr. Men reelle besparelser er mindre end 10 mio. Kr., forklarede han og slog fast at kernevelfærden stort set ikke forringes, i modsætning til hvordan det er i mange andre kommuner i dette års budgetproces.

Det ser positivt ud for Struer Kommune, hvis man vel at mærke tør have et positivt mind set, det er gruppeformandens budskab til arbejdet fremadrettet.

– Det ligger i vores DNA i den socialdemokratiske byrådsgruppe, at vi som sædvanlig har ja-hatten på og ser glasset halv fuldt – vi er fortrøstningsfulde om fremtiden, slår gruppeformand John Christoffersen fast.

spot_img
spot_img
spot_img