Home Nyheder Ny bisidderordning i Lemvig, Struer og Holstebro

Ny bisidderordning i Lemvig, Struer og Holstebro

0
Ny bisidderordning i Lemvig, Struer og Holstebro
Foto: Claudi Thyrestrup - Ældresagen

Frivilligcentrene i Lemvig, Struer og Holstebro har etableret et fælles korps af frivillige bisiddere,  der tilbyder alle borgere at være et sæt ekstra øjne og ører ved svære møder med det offentlige.

Et fælles nordvestjysk bisidderinitiativ har i skyggen af Covid-19 set dagens lys. Frivilligcenter  Lemvig, Struer Frivilligcenter og Kultur og Frivillighuset i Holstebro har nemlig uddannet 12  frivillige bisiddere, der nu er klar til at hjælpe borgere, som fx står overfor et svært møde på  jobcentret eller en aftale på sygehuset.  

”Møder med det offentlige om fx fleksjob, visitation til hjemmehjælp eller på sygehuset kan være  en stor udfordring. Det kan være svært at bevare overblikket og at forstå alt, hvad der bliver  sagt og få egne ønsker frem. En bisidder kan være en stor hjælp i sådanne situationer”, fortæller  leder af Frivilligcenter Lemvig, Jørgen Krogh.  

Alle har ret til at tage en bisidder med til møder med det offentlige. De lokale bisiddere har været  på kursus og er klædt på til at støtte borgerne i de svære møder. Ikke som advokat, talsmand  eller partsrepræsentant, men som en ledsager og støtte, et par ekstra øjne og ører i situationer,  hvor mange kan føle sig usikker. Og en der hjælper med at skabe overblik og ro. Samtidig er  bisidderne uvildige, hvor mange pårørende helt forståeligt let kan lade sig rive med.  

”Vi har haft frivillige bisiddere i flere år, men har behov for flere, og vores erfaringer er samtidig  meget gode. Faktisk er det ofte kommunen selv, som anbefaler borgerne at tage en af  frivilligcentrets bisiddere med til næste møde. Fordi kommunen også oplever, det bare bliver  bedre møder, når borgeren får den her støtte”, siger Rasmus Beltofte fra Struer Frivilligcenter.  

Ved at indgå et samarbejde på tværs af de tre kommuner har det været muligt at etablere et  større bisidderkorps, som kan sparre med hinanden og ved spidsbelastning hjælpe hinanden på  tværs af kommunerne, ligesom nogle bisiddere naturligt vil specialisere sig ift bestemte slags sager eller målgrupper. Samtidig giver det mulighed for at udveksle erfaringer og få ny viden i en  bredere kreds, i øvrigt sammen med allerede eksisterende bisiddere. De lokale bisiddere vil  herudover mødes i eget frivilligcenter efter behov.  

”Vi har jævnligt haft henvendelser fra borgere, der ønskede at have en bisidder med til en  samtale. Ofte har det handlet om, at de har svært ved at forstå systemet og de krav der stilles.  Når du som menneske sidder overfor en offentlig myndighed, er du ofte presset og det er helt  normalt, at du efter mødet ikke kan huske alle detaljer i samtalen. Det er derfor trygt at kunne  snakke med bisidderen og få gennemgået hvad der egentligt blev sagt og aftalt.” fortæller Anne  Lise Holst Jensen, der er leder i Kultur & Frivillighuset. 

Har man brug for en frivillig bisidder, kontakter man blot sit lokale frivilligcenter i en af de tre  kommuner. Hvert frivilligcenter fortæller mere om bisiddertilbuddet på sin hjemmeside, ligesom  en fælles folder i den kommende tid bliver tilgængelig hos læger, kommunale afdelinger m.m. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here