Nordvestjysk Fjordkultur har også en plan for en udvikling af havnen

spot_img

Fjordkulturens idéer handler om at skabe et miljø på havnen, der først og fremmest handler om fritid, kultur og oplevelser. Alt samlet i et miljø, der tager udgangspunkt i det nuværende.

Vi er blevet inviteret indenfor i Nordvestjysk Fjordkulturs lokaler, hvor Ole “Skibsbygger” Olsen og foreningens formand Asger Brodersen tager imod. Vi er der for at se på foreningens udkast til en modernisering af havneområdet langs sydkajen.

Vi troende selvfølgelig, at vi skulle præsenteres for nogle tegninger. Men nej, vi blev præsenteret for en 3 dimensionel model af træ.

Der er anbragt små dannebrogsflag forskellige steder på modellen:
“Alle de steder, hvor der flag, repræsenterer et sted, der har interesse for almindelige mennesker, steder hvor der er en aktivitet, “siger Ole Olsen, som har bygget modellen.

“Aktiviteterne kan være erhverv, udstillinger, kulturelle arrangementer og lignende,” knytter Asger Brodersen til og peger på en stor rund plads på modellen:
“Her forestiller vi os, at der skal være plads til meget forskellige arrangementer. Vi tænker på f.eks. motorcykeltræf, amerikanerbilen, blomstermarked og koncerter.”

“Hvis vi bygger en 4 meter høj glasvæg rundt om pladsen, vil der altid være læ, og man kan se direkte ud på havnen. Og solen vil gå hele vejen rundt om pladsen,” påpeger de to entusiaster.

Den 3-dimensionale model, som Ole Olsen har bygget. Den viser meget tydeligt det havnemiljø, som Nordvestjysk Fjordkultur ønsker sig. (Foto: Jan Johansen)

Det er også indbygget i planen, at de gamle pakhuse, der i dag stort set står tomme, skal renoveres og indeholde forskelligt.
Asger Brodersen peger på en bygning på modellen:
“Her kunne vi have en udstilling, Marilyn Anne mangler plads og museet vil gerne lave en permanent udstilling om havnen. Alt det kan være i området.”

På modellen er Jernbanemuseet “gravet” fri og bliver med en trappe ned til kajen forbundet med havnemiljøet.

“Marilyn Anne skolen er her jo også. Den er arkitekttegnet af den mand, der også tegnede Københavns hovedbanegård. Så den har i høj grad en kulturværdi.”

Idéen er, at der skal ske noget på havnen, og at der skal bevares så meget af det nuværende som muligt.

“Museet er meget interesseret i at bevare så meget som muligt af området. Og det er vi selvfølgelig også,” slår Asger Brodersen fast.

Rosas kaffevogn

Alle Struer boere (og for den sags skyld mange andre, der i sin tid passerede gennem Struer) kan huske Rosas Kaffevogn på havnen.
“Det kunne være sjovt, hvis vi kunne genskabe den,” siger Ole Olsen og peger på en lille bygning. “Den kunne jo ligge her.”

Der er også tænkt på, at gåturene på havnen kan krydres med et cafébesøg. Den kunne indrettes med direkte udsigt til Sydkajen.

Der er også tænkt på børnene. På modellen er der placeret en legeplads ved siden af “Rosas kaffevogn”. Så mens forældrene får en rød med det hele, kan børnene muntre sig på legepladsen.

Ole Olsen præsenterer sin model af det havnemiljø som Nordvestjysk Fjordkultur ser det. (Foto: Jan Johansen)

Boliger

På den plan kommunen lagde frem sidste år var det påtænkt at bygge et kvarter med boliger på havnen.

“Boliger kommer vi ikke uden om,” siger Asger Brodersen. “Vi har i vores plan også plads til boliger. Ikke så mange som kommunen og ikke så høje, men der kan udmærket blive plads til boliger, der ikke vil ødelægge det gode havnemiljø.”

Boligerne på fjordkulturens model er bygget af træ, da det bedst vil passe ind i det øvrige miljø.

“Vi vil desuden gerne bevare erhvervene hernede,” mener Asger Brodersen. “Der skal foregå noget hernede og erhvervene er én af de aktiviteter, der hører til på havnen.”

“Det eneste jeg har haft at gå efter er et luftfoto over området. Så har jeg været ude at måle en længde og højderne, så jeg havde det at gå efter,” fortæller “modelbygger” Ole Olsen.
“Ja, målene rager ikke mere end 20 cm,” bryder Asger Brodersen ind.
“Ah. ah” udbryder Ole Olsen. “Ja, det sagde du jo,” griner Asger Brodersen.

Fremtiden

“Der er mange ting, vi skal passe på med i disse år,” udtrykker Asger Brodersen sig. “Alting går lynende hurtigt i de her dage, og skal der skabes en historisk bevidsthed for de næste generationer, så er det vigtigt at det kan ses og opleves.”

“Os, der er grå i toppen, vi kan sådan svagt erindre det, men vores børn kan ikke. Og de skal have muligheden,” siger Asger Brodersen og ligger dermed endnu en dimension til tankerne bag Nordvestjysk Fjordkulturs tanker om et fremtidigt havnemiljø.

spot_img
spot_img
spot_img