Mulighed for at udsat gruppe kan blive vaccineret i Struer.

Struer Nyheder Vaccination

Det nærmeste af de 7 vaccinationscentre Region Midtjylland har oprettet ligger i Holstebro, og ældre over 65 år med behov for personlig pleje og praktisk hjælp kan måske ikke lige overskue en sådan tur, selvom kommunen hjælper til. Men snart vil den gruppe ældre blive vaccineret i Struer.

Region Midtjylland har i lighed med andre regioner vedtaget at hver enkelt af regionens 19 kommuner, skal kunne vaccinere lokalt. Foreløbig kører det som forsøg i Skive, Grenå og Ringkøbing.

“Jeg har noteret mig, at regionen nu har åbnet op for, at vi kan vaccinere lokalt,” siger centerleder ved Sundhed og omsorg, Tina Holmgaard. “Og det kan vi kun hilse velkomment.”

“Vi kan frygte, at der er borgere i den her målgruppe (Ældre over 65 år der typisk bor hjemme med behov for personlig pleje og praktisk hjælp. Red), der har svært ved at overskue det, og derfor takker nej til vaccinationen,” knytter hun til. “Så kan vi vaccinere i Struer ét eller andet sted, så vil det gøre det bedre.”

“Vi hjælper naturligvis med al det logiske, at hjælpe de ældre ud og ind og transportere og booke tider. Så jeg tro, at det vil være rigtig godt for vores borgere.”

Hvordan skal det foregå?

Hvem, der skal vaccinere, er ikke på plads endnu. Regionen ser gerne, at det er de praktiserende læger, der varetager vaccinationen. Det er dér, man er vant til at få sine vaccinationer, og regionen er i forhandling med lægerne. Hvis det ikke bliver muligt at anvende almen praksis, så vil regionen gå i dialog med kommunerne om etablering af satellitfunktioner i forlængelse af de eksisterende vaccinationscentre.

“Da vi vaccinerede på plejecentrene, fik vi hjælp af lægerne, og det kørte jo uden problemer, og da det her handler om en sårbar gruppe af ældre, handler det meget om logistik. De ældre skal kunne overskue det, så det vil være rigtig godt, hvis det kunne foregå tæt på og i vante rammer,” siger Tina Holmgaard. “Vi har med en gruppe borgere, der har meget behov for hjælp.”

Tina Holmgaard noterer sig også, man i nogle kommuner i Region Syddanmark har arbejdet med en model, hvor der også vaccineres i weekenden:
“Det vil give de pårørende mulighed for hjælpe deres familiemedlemmer, og det er der rigtig mange der gerne vil. Så det er ikke nogen dum idé.”

Tina Holmgaard slår fast, at kommunens sundhed og omsorgsafdeling er parat til at hjælpe, både med overvågning, hvis nogle borgere i målgruppen skulle føle symptomer og med den nødvendige logistik til og fra vaccinationsstedet, hvad enten det bliver hos den praktiserende læge eller et andet sted.

Så må vi håbe, at der er vacciner nok, så programmet kan komme i gang. Danmark får i øjeblikket færre vacciner end først planlagt.