Mississippi viser igen Årets Pressefoto

spot_img

Sensommerudstillingen på kunst- og kulturstedet Mississippi på Thyholm byder på tre etablerede kunstnere – og på Årets Pressefoto 2023. Fernisering lørdag 17. august

For tredje år i træk viser kunst- og kulturstedet Mississippi Årets Pressefoto. Det sker på sensommerudstillingen, hvor også tre danske kunstnere – Deborah Damgaard-Hansen, Thomas Lyster og Jes Vestergaard – viser værker.

Mississippi, der har hjemme på Odby Gamle Skole på det sydlige Thyholm, holder fernisering lørdag 17. august. Sensommerudstillingen vises frem til og med søndag 22. september.

Åbningstiderne er torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13.30 – 17.00.

Ligesom de to foregående år har Mississippis stifter og daglige leder Bruno Nordensgaard hentet de mange plancher med pressefotos direkte fra Den Sorte Diamant (Det kgl. Bibliotek) i København, hvor udstillingen Årets Pressefoto 2023 blev vist fra 1. marts til 10. august.

”Jeg ser det som en stor anerkendelse af Mississippi, at vi igen i år kan vise denne helt fantastiske udstilling,” siger Bruno Nordensgaard. ”Vore besøgende tog godt imod udstillingen og billederne de to foregående år. Jeg er sikker på, at det vil de også gøre i år.”

Tre kunstnere

Årets Pressefoto fylder den gamle skoles gymnastiksal ud.

I salene A og B hænger træsnit og linoleumssnit af Thomas Lyster. Mississippis publikum vil kunne genkende ham fra årets censurerede udstilling. Kunstneren bor i Ryomgård på det nordlige Djursland og betegner sig selv som både billedkunstner, historiefortæller, madkunstner og naturelsker.

Maleren Jes Vestergaard – som hænger i sal D – var også med på den censurerede udstilling. Hans motiver er mangfoldige, fra landskaber til avancerede bybilleder, udført i olie, akvarel, kridt og blyant. Kunstneren er oprindelig udlært elektriker og bor i Brønderslev.

I sal C Finder vi Deborah Damgaard-Hansen. Hun, der er amerikansk født og dansk gift, har adresse i Thisted, er også genganger på Mississippi, dog tilbage til 2018, da Mississippi stadig lå i Hvidbjerg. Som Jes Vestergaard finder hun motiverne i byen og naturen, idet hun stiller sit staffeli op og maler på stedet. I modsætning til mange, der maler med et fotografi som udgangspunkt. Hendes materialevalg er oliefarver og tørkridt (pasteller).

”Alle tre er jo etablerede kunstnere, som har overstået eksperimenterne og har fundet deres endelige form. Det er vist sådan, jeg vil præsentere dem. Deres værker er lidt en modsætning til vor seneste udstilling med værker af afgangsklassen på Aarhus Kunstakademi. Her var der spændende eksperimenter, her blev jeg både overrasket og provokeret, og sådan kan jeg vist bedst lide det. Men den stilsikre udtryksform har også sit publikum. Så med denne og den foregående udstilling har vi vist tilgodeset bredt,” slutter Bruno Nordensgaard.

Årets Pressefoto

Med al respekt for de tre kunstnere i hallerne A, B, C og D er det Årets Pressefoto 2023 i gymnastiksalen, som vil tiltrække mest opmærksomhed.

117 medlemmer af Pressefotografforbundet indsendte tilsammen 2.173 fotos og 33 TV-/videoproduktioner til Årets Pressefoto 2023. En dommerkomité på seks vurderede de indsendte værker og fandt frem til dem, der udgør udstillingen.

Ved åbningen blev også årets titler uddelt.

Den fornemste – Årets Pressefoto, som gives for årets bedste billede og vigtigste historie – blev vundet af Christian Falck Wolff, DMJX/Politiken for et af hans billeder fra serien ”Længe leve Lützerath”.

Landsbyen, som ligger i Nordrhein-Westfalen, Tyskland, skulle ved årets begyndelse evakueres og jævnes med jorden, for at energikoncernen RWE kunne udvide sin gigantiske brunkulsgrav Garzweiler.

Christian Falck Wolff havde været på reportage i landsbyen for at skildre en aktuel ”klimakamp,” der netop blev en kamp, en række voldsomme sammenstød mellem politi og klimaaktivister, samlet fra en stor del af verden siden 2020.

Den anden store titel – Årets Pressefotograf – gik til Anders Rye Skjoldjensen fra Dagbladet Information for seks situationer i 2023: Fra en skov i Cameroun, en oversvømmelse i Senegal, en ambulancelæge på arbejde i Kivsharivka nær frontlinjen i Ukraine, en mand på en strand i Nordafrika med udsigt til drømmen om at finde lykken i Europa, og fra en isoleringscelle i Nyborg Statsfængsel med fikseringsbriks.

Udstillingens andre kategorier er Årets Nyhedsbillede Danmark, Årets Nyhedsbillede udland (som blev Christian Falck Wolffs serie fra Lützerath), Årets Portræt enkeltbillede, Årets portrætserie, Årets Sportsfoto, Årets Reportage Danmark, Årets Reportage udland, Årets Hverdagsbillede Danmark, Årets Hverdagsbillede Udland, Årets Åben Klasse, Årets Long Term Project, Årets Nyhedsindslag TV/video, Årets TV-portræt, og Årets Reportage TV/video.

Ved skranken på Mississippi kan udstillingsgæsterne købe kataloget til Årets Pressefoto 2023.

Årets Pressefoto siden 1974

Årets Pressefoto arrangeres af Pressefotografforbundet

Konkurrencen har i et halvt århundrede været opfattet som Danmarks mest prestigefyldte inden for foto, og har siden starten i 1974 ”stræbt efter at motivere til udviklingen af fotojournalistikken og at vise fotografernes evnen til at fortælle visuelle historier.
Konkurrencen skal også udbrede kendskabet til fagets høje etiske standarder og værne om dansk fotojournalistiks troværdighed,” som der står på forbundets hjemmeside.

Kategorierne Årets Pressefotograf og Årets Pressefoto er konkurrencens hovedpriser.

Se samtlige kategorier i Årets Pressefoto 2023 med både første- og andenpriser:

https://www.xn--retspressefoto-kib.dk/aarets-pressefoto/arets-pressefoto-2022

Se samtlige vindere af titlen Årets Pressefoto fra 1974 til 2023 her:

https://www.xn--retspressefoto-kib.dk/aarets-pressefoto

Foto: Christian Falck Wolff/Årets Pressefoto 2023/Pressefotografforbundet – Billedet er udleveret til Struer Nyheder af Mississippi på Thyholm.

Årets Pressefoto 2023 er taget af Christian Falck Wolff, DMJX/Politiken. Titlen gives til årets bedste billede og vigtigste historie. Billedet illustrerer, at klimaet er blevet en kampplads. Det viser sammenstød mellem politi og klimaaktivister i landsbyen Lützerath i Nordrhein-Westfalen, Tyskland. Landsbyen skulle ved årets begyndelse jævnes med jorden, for at energikoncernen RWE kunne udvide sin gigantiske brunkulsgrav Garzweiler

spot_img
spot_img
spot_img