Home Arrangementer Fra dydighed til frigørelse – Kvinders seksualitet gennem 200 år

Fra dydighed til frigørelse – Kvinders seksualitet gennem 200 år

0
Fra dydighed til frigørelse – Kvinders seksualitet gennem 200 år
Mette Byriel-Thygesen, f.1987, er etnolog og museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har beskæftiget sig indgående med emner som seksualhistorie, ligestilling, homoseksualitet, syn på ægteskab og kærlighed, kvindernes frigørelse, abort, kropsidealer gennem tiden og brysternes kulturhistorie. Mette er kendt fra tv-programmerne Skattejagt på museet, En skat til Danmark og podcasten ”Sexhundredetallet”. Til foråret er hun aktuel i tv-programmet ”Sladderhistorier” på DR samt med bogen Brystets biografi.

Foredrag på Struer Museum

Siden 1910 har kvinder verden over haft en international dag med fokus på kvinders rettigheder. Dagen, der siden 1921 har været d. 8. marts, er blevet markeret forskelligt fra sted til sted og gennem tid. I dag markeres dagen fortsat over det meste af verden og er officiel fridag i omkring 25 lande.

I Danmark var kampdagen fra sin start medvirkende til at styrke den politisk ligestillingssag, der førte til kvinders stemme- og valgret i 1915. Efterhånden markeredes dagen mindre og mindre.

1960’ernes kvindesagskamp med Rødstrømpebevægelsen i spidsen satte dog igen for alvor fokus på dagen, og i 1974 genoptoges den traditionelle kampdag. Den er siden blevet holdt i hævd med bl.a. demonstrationer i de større danske byer, hvor en række kvindeorganisationer og fagforeninger har rejst generelle krav om ligeværdig behandling af kønnene. Ved årtusindskiftet kunne spores en ændring i afviklingen fra demonstrationer til debatmøder og kulturelle og kunstneriske events.

Indenfor de seneste par år kan der konstateres en stigende interesse for Kvindernes Internationale Kampdag i Danmark. Det skyldes formentlig dels MeToo-bevægelsens gennembrud i 2020 og dels debatter om, hvorvidt ligestilling mellem kønnene er opnået. Vi lever således i en tid, hvor ord som feminisme, sexisme, diversitet og ligeløn for alvor er kommet på dagsordenen. Og netop kampdagen handler om at kæmpe for et ligestillet samfund.

På Struer Museum mener vi, at der stadig er noget at kæmpe for. Derfor markerer vi Kvindernes Internationale Kampdag med et festligt og tankevækkende eftermiddagsforedrag ved etnolog og museumsinspektør på Nationalmuseet, Mette Byriel-Thygesen.

Mette Byriel-Thygesen vil udfolde historien om den kvindelige seksualitet gennem de sidste 200 år. Fra 1800-tallets victorianske syn på kvinder, den stigende frigørelse op gennem 1900-tallet og frem til nutidens normer og tabuer. Måtte kvinder egentlig være seksuelt opstemte i 1800-tallet? Og er kvinder overhovedet seksuelt frigjorte i dag? Der vil blive god mulighed for at drøfte disse spørgsmål og andre med forskeren.

Foredraget er arrangeret af Struer Museum, Museumsforeningen for Struer og Thyholm og Struer Folkeuniversitet.

FAKTABOKS

Hvor: Struer Museum

Hvornår: d. 8. marts; kl. 16.30-18.30

Hvem: Etnolog Mette Byriel-Thygesen

Pris inkl. vin og kage: 100 kr.; 70 kr. (medlemmer); unge under 26: 20 kr.

Skal forudbestilles, se www.struermuseum.dk/arrangementer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here