Fiskerimuseum åbner i påsken

Det lille fiskerimuseum ved havnen på Jegindø, Thyholm, åbner for sæsonen lørdagen før Palmesøndag og fortsætter hele sæsonen til og med efterårsferien i år.

Her berettes om Limfjordens fiskerige fortid.

Der blev tidligere drevet et omfattende fiskeri i Limfjorden og på Jegindø. Af flere årsager er dette ophørt, men fiskeriets og fiskerbefolkningens historie kan opleves i tre af de gamle redskabshuse – “Æ Fywerhus”, “Æ Boe’hus” samt “Æ Gåe’hus” – ved havnen på Jegindø.

Ved hjælp af gamle fiskerredskaber, fotografier og en film, fortæller udstillingen om livet som fisker ved fjorden. “Æ Fywerhus” er bygget i 1911 som bøde- og redskabshus for fisker og husmand Iver Holm, da han, som så mange andre på den tid, begyndte at fiske med den tids nye, store bundgarn.

Jegindø har en spændende fortælling at berette. Mange “havboere” flyttede fra havet ved Agger og Harboøre, da Vesterhavet i løbet af 1800-tallet oversvømmede den smalle landstrimmel der skilte Limfjorden fra havet.

De bragte deres viden om fiskeri med sig, og det er i høj grad takket være dem og deres efterkommere at Jegindø blev et centrum for fiskeriet i hele den vestlige Limfjord. Oplevelsen i “Æ Fyverhus” kan udvides med en tur på havnen for at få et indtryk af den hyggelige atmosfære. Der er fortsat fiskeri efter muslinger fra havnen på Jegindø.

Museet “Æ Fywerhus” ejes og drives af den frivillige forening Jegindø Fonden med økonomisk støtte fra Struer Kommune. Udstillingerne er udarbejdet af Struer Museum. Jegindø Fonden blev stiftet i 1989 på initiativ af tidligere direktør for Aalborg Kongres og Kulturcenter, Ernst Trillingsgaard. Han er født og opvokset på Jegindø, hvor hans far i sin tid var auktionsmester.

Fakta om Æ Fywerhus – Jegindø – Thyholm

Gratis adgang alle ugens dage fra 23.03.24 til og med søndag 20.10.24.

Åbent kl. 8 til kl. 20.

Museet “Æ Fywerhus” ejes og drives af Fonden Jegindø og støttes økonomisk af Struer Kommune. Udstillingerne er udarbejdet af Struer Museum.