Et multihus på tegnebrættet i Hjerm

spot_img

Det gamle plejehjem i Hjerm, Solglimt, er ved at blive revet ned. Gravkøerne holder rundt om huset og vægge bliver væltet. 
Står det hjemboerne skal huset afløses af Hjerm Kultur- og Bevægelseshus, eller i daglig tale Multihuset.

Bag projektet står en gruppe af lokalsamfundets ildsjæle. Struer Nyheder mødte én af dem, Erik Jensen, på pladsen. Og han fortalte meget entusiastisk om planerne:

Hvad huset kommer til at rumme

“Huset skal indeholde de sognegårdsfaciliteter, der i dag ligger et andet sted i byen, og vi vil gerne have opgraderet vores halfaciliteter. Idéen er at samle aktiviterne i byen ét sted, så vi kan generere flere aktiviteter,” fortæller han.

“Vi har i dag 4 ældreboliger i Hjerm, der ligger lige ved grunden fra det gamle plejehjem. Det er tanken at opføre 4 ældreboliger mere, så vi kan skabe et ældremiljø. Og hvis alting går som det skal, skal de bruge multihuset som mødested og samles for at spise deres varme mad.”

Aktivitetsområder

Det er meningen. at der, som en del af projektet, skal etableres nogle aktivitetsområder, fortæller Erik Jensen.

“Vi har i dag beachvolleybaner, der ligger på den anden side af hovedgaden. Og problemet er, at med den bemanding, man har i skoler og SFO’er i dag, ikke kan hjælpe børnene over vejen, så den vil vi gerne have flyttet over på den anden side af vejen.”

“Vi fik samlet en gruppe og det første, vi gjorde var at få knyttet DGI til. Vi fik et tilskud fra Struer Kommune, og noget arkitekthjælp. Tilskuddet brugte vi så til DGI aktiviteter, der endte med en projektbeskrivelse. Erik Jensen

Desuden er der planlagt en parkour bane, styrketræning, en boldspilsvæg og en goalbox, en slags minifodbold, og hvad der ellers kan blive brug for og plads til.

Stort projekt 

“Vi har ikke lagt nogen begrænsninger på projektet. Det er oprindeligt sprunget ud af det projekt, der hed Hjerm 100. Det var noget, kommunen fandt på for 3 – 4 år siden. Der blev holdt et stort møde i hallen, hvor der kom forskellige ønsker på bordet, bl.a. om muligheder for fitness, som i øvrigt er blevet realiseret,” oplyser Erik Jensen, der også fortæller at der er ved at blive etableret udeaktiviteter i forbindelse med et stiprojekt.

“Der var også nogle stykker, der snakkede om sådan noget som et multihus,” fortsætter han. Hjerm 100 blev ligesom starten.

“Vi fik samlet en gruppe og det første, vi gjorde var at få knyttet DGI til. Vi fik et tilskud fra Struer Kommune, og noget arkitekthjælp. Tilskuddet brugte vi så til DGI aktiviteter, der endte med en projektbeskrivelse Jeg er selv formand for hallens bestyrelse, der er min indgang til projektgruppen. Og der ud over er der en gruppe gode kræfter fra Hjerm, der står for projektets gennemførelse.”

99 foreninger i Hjerm

“Vi indkaldte på et tidspunkt repræsentanter for foreningerne i Hjerm til et møde. Her fandt vi så fandt ud af, at der er 99 foreninger, der er hjemmehørende i Hjerm. De kom ikke alle sammen til mødet, men vi præsenterede vores idéoplæg for dem og fik deres indspark til, hvad de gerne ville have i et multihus.,” siger Erik Jensen. “Vi har sådan været rundt og afsøge, hvilke interesser og ønsker, der ville være, til sådant et multihus. Det gjorde, at det ikke kun var vores idéer, men en bredere kreds, der kunne stå bag idéerne.”

Da så hele samarbejdet med DGI var færdigt, samledes borgerne i Hjerm til et møde i hallen.
“Der er naturligvis nogle, der er kede af, at plejehjemmet er lukket, men det er en beslutning, kommunen har truffet. Vi har bare grebet bolden og foreslået, at når det nus skal være, så lad os gribe bolden og få noget positivt ud af det. Og selve planen, har vi kun hørt positivt om.”

Pengene. Hvor skal de komme fra?

Borgerne i Hjerm købte plejehjemmet og den tilhørende grund for 100 kr.

“Vi var godt klar over, at vi ikke ville kunne matche et bud fra en professionel, men vi gik ud og fremlagde idéen om at skabe noget positivt for Hjem. Men de 100 kr. var plus moms,” siger Erik Jensen med et smil.

“Vi har entreret med en fundraiser, der skal hjælpe til med at skaffe pengene,” fortæller Erik Jensen, “Vi har i hallen en relativ god økonomi, så vi kan godt gå ud og låne penge, men vi vil selvfølgelig helst finansiere projektet med så mange fondsmidler som muligt, så lidt rentebærende gæld og så mange udefra kommende penge som muligt.”

“Det er det vi arbejder på nu og skal have sat turbo på fremad rettet. Men er der en ting, jeg har lært af det her projekt, er det, at ting tager tid. Og det er klart, at skal vi have fonde og andre til at skyde en stak millioner i et projekt i Hjerm, skal vi have have det gennemarbejdet og beskrevet, så vi kan fortælle at det er en fantastisk god idé.”

I initiativgruppen sidder der gode hjermfolk, men de har som det ofte er tilfældet, også andre ting at lave, f. eks. at træne fodboldhold og deltage i foreningsarbejde, Erik Jensen selv er også formand for Landsbyordningen.

Tidsplanen

Det er initiativgruppens mål at samle pengene sammen i løbet af i år, men om det kan nåes er ikke sikkert, men det er målet, siger Erik Jensen.

“Vi går nok i gang med nogle deletaper. Det store projekt er at få bygget et multihus i forbindelse med hallen. Jeg har netop rettet henvendelse til kommunen om et møde om seniorboligerne. Nu er Solglimt væk, så nu kan den del af planerne godt sættes i søen.”

“Vi går i gang med nogle af de mindre ting, f. eks. at flytte beachvolleybanen, mens vi samler pengene sammen til det store projekt,” siger Erik Jensen.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img