Energiforbruget i Struer Kommunes bygninger er halveret over de sidste år

Jørn Bech Ladekjær, Centerchef for Teknisk Drift og Anlæg
Hos Teknisk Drift og Anlæg har man haft intensivt fokus på energioptimeringen i Struer Kommune, og den indsats bærer frugt. Struer Kommune kan nemlig smile ekstra stort over at have reduceret kommunens energiforbrug med hele 53,44 procent over de seneste seks år, målt på opvarmede kvadratmeter.
Siden 2016 har Teknisk Drift og Anlæg stillet ekstra skarpt på den grønne omstilling som led i kommunens bæredygtige klimarejse. Et af de centrale værktøjer har her været at renovere kommunale bygninger for at forbedre ikke kun indeklima og isolering, men også bygningernes overordnede energiforbrug.

Det kan ses i energibudgettet en ny undersøgelse viser, at Struer Kommune har halveret energiforbruget for sine bygninger med hele 53,44 procent fra perioden 2016 til 2022 for opvarmede kvadratmeter. Det svarer til en reduktion på hele 878 ton CO2 om året eller 6,78 kg. CO2 per kvadratmeter.

Noget af det, jeg ser som det allervigtigste, er, at der dagligt bliver holdt øje med, at alle anlæg kører så optimalt som muligt. Det gør vi ved, at alle servicelederne – der alle er ansat hos os – har gennemgået uddannelser og kurser i energistyring, og derigennem har stort ejerskab til opgaven, de står for daglig drift af. Vi har også en energimedarbejder her på kontoret, der overordnet holder øje med, at alt kører som det skal, og som hele tiden kommer med nye tiltag som optimerer yderligere, lyder det fra Jørn Bech Ladekjær, Centerchef for Teknisk Drift og Anlæg

Den positive energirejse fortsætter
Det er bl.a. større renoveringsprojekter såsom Hjerm Skole, hvor varmeforbruget er reduceret med 40 procent, og den nuværende ombygning af Struer Rådhus, der bidrager til det flotte samlede resultat. Når Rådhuset står færdigrenoveret til foråret vil det f.eks. hæve hele bygningens energimærke fra D til B. Det resulterer i, at alle Struer Kommunes blivende bygninger vil komme i energiklasse A, B eller C. På den måde vil det fremadrettet kun være midlertidige bygninger, som ligger i den lave ende af mærkningsordningen. Midlertidige bygninger referer her til bygninger, der i skrivende stund ikke har en plan for anvendelse, men i stedet skal nedrives, sælges eller noget helt tredje.

Ifølge Jørn Bech Ladekjær er det dog lige så vigtigt med den løbende drift og de mindre udskiftninger som f.eks. økonomiske pumper og sparepærer, når det gælder om at spare på energien.

I forbindelse med de stigende gaspriser kigger Teknisk Drift og Anlæg bl.a. på at udfase gasopvarmning i fire kommunebygninger. Allerede i de første fire måneder af 2022 kan Teknisk Drift og Anlæg notere 15 procent mindre varmeforbrug end sidste år.

Sidegevinsten ved de mange energibesparende indsatser er samtidig, at Struer Kommune lige nu ligger nr. 1 blandt landets kommuner, når det kommer til at have flest kommunalbygninger i den gode energiklasse. Her har cirka 77% af kommunens bygninger energimærke A, B eller C.
Det kan vi da godt være lidt stolte af, slutter Jørn Bech Ladekjær.