Home Nyheder En travl dag i Oddesund Nord

En travl dag i Oddesund Nord

0
En travl dag i Oddesund Nord
Værkstedet, som den sidste bundgarnsfisker i Oddesund forlod. (Foto: Jan Johansen)

Hele tre gange blev den røde snor klippet så nye initiativer fra stædige og initiativrige thyholmere kunne tages i brug. Det var forsamlingshuset på Oddesund Havn og Garnhuset på tangen, hvor der skulle klippes to snore.

Hvad er fællesskab i dag, spurgte formanden for beboerforeningen og bådelauget i Oddesund Nord, Lone Børsting, i sin velkomsttale. Forsamlingshuset blev skabt til fællesskabet.

Forsamlingshuset – åbnet kl. 11.00

I den midt- og vestjyske jord er fire anderledes forsamlingshuse skudt op. Et stykke dansk kulturarv sat fri i naturen, gentænkt og fortolket som lydkunst. Det ene står nu ved havneni Oddesund Nord.

Forsamlingshuset tages i brug og har allerede startet samtalen (Foto: Jan Johansen)

Kunstværkets lydside består af en collage, der trækker på inspiration fra de traditionelle forsamlingshuse som et kulturelt og socialt mødested. Noget vil forekomme genkendeligt for øret – som et minde, der dukker op – mens andet opleves mere abstrakt.

Borgmester Mads Jakobsen satte i sin tale, inden han klippede den røde snor, vægt på det fællesskab, forsamlingshusene i tidens løb har været rammen om:
-Jeg har selv tilbragt mange timer i forsamlingshuset, både ved politiske, kulturelle og sociale arrangementer. Jeg har også været til mange fødselsdage, konfirmationer og bryllupper i forsamlingshuset, sagde borgmesteren, hvortil de fremmødte nikkede: Det har de også.

-Struer er Lydens By, ikke kun erhvervsmæssigt, men også kulturelt, slog Mads Jakobsen fast. -Og også for hele kommunen. -Fortolkningen af Forsamlingshuset, som er dukket op her ved havnen, gør mig nysgerrig, nysgerrig på hvad heer kan ske. Der er nok at tale om i de næste to år.

I ånden af den oprindelige forsamlingshustanke inviterer værket mennesker til at samles – ikke bag aflukkede vægge, men i skov, hede og klit. Den åbne konstruktion fortolker fysiske elementer fra de traditionelle forsamlingshuse: et håndtryk ved trappen, en flagstang, en talerstol og tilhørende bænke. Forsamlingshuset er skabt af kunstnerne Lars Bech Pilgaard, Mathias Winther Kjeldsen og  Johannes Björkman, som i deres virke er drevet af kunstens potentiale for dialoger mellem kultur, natur og fællesskaber.

Hvor skal forsamlingshuset ligge?

Lone Børsting, formanden for beboerforeningen i Oddesund Nord, fortæller om, hvor svært noget kan være:
-Vi rendte ind i forskellige restriktioner, bl.a. med Kystdirektoratet, der ikke var helt på linje med os, fortæller hun. -Men den her trekant, hvor værket nu ligger er min, så der skal ingen bestemme, hvad der er på.

Borgmester Mads Jakobsen delte nogle af sine erindringer fra forsamlingshusene inden han klippede det røde bånd. (Foto: Jan Johansen)

-Da vi fik henvendelsen fandt vi den spændende med en fin tanke og mening, siger hun. -Det er jo netop i samtalen og samtalens nuancer, vi snakker sammen.

At Forsamlingshuset blev åbnet den 8. september er ikke noget tilfældigt. Det er nemlig Grundtvigs fødselsdag. Og Grundtvig var en fortaler for folkelighed og samtale.

Der blev da også sunget tre Grundtvigsange undervejs.

Garnhuset – åbnet kl 12.00

-Hvis disse vægge kunne tale, sagde museumsleder Helle Sigh, -ville vi høre et hav af historier om ålerettigheder og sildeeventyr, fiskemetoder og fangstredskaber.

– Ved årtusindskiftet stoppede den sidste bundgarnsfisker ved Oddesund, fortsatte hun. -En æra var slut. Det var fisker Finn Nielsen, der ejede huset.

-Så blev der stille i Garnhuset. Men kun for en stund, slog Helle Sigh fast. -Igennem de sidste ti år, har ildsjælene i Oddesund haft en masterplan. Og i de sidste to år, har projektet heddet Garnhuset, den over hundrede år gamle kørestald, der blev fiskernes værksted. Her tørrede de deres garn inden de blev tjæret og taget i brug igen.

Museumsleder Helle Sigh klipper snoren indtil det værksted, som den sidste bundgarnsfisker ved Oddesund forlod. (Foto: Jan Johansen)

Oddesund er et meget gammelt overfartssted, der har været betjent af først en rofærge og senere af en dampfærge. Den har forbundet Thy med resten af kontinentet, ikke mindst den vigtige handelsvej ned til Hamborg.

Efter havets gennembrud af tangen ved Thyborøn, blev overfartsstedet endnu vigtigere. Så var stedet den eneste mulighed i Limfjordens vestlige ende. Der var liv i Oddesund på det tidspunkt med færgeri og fiskeri. Men de barkede næver tjente ikke til mere end livets tarv. Og måske ikke engang det.
På det tidspunkt var Garnhuset faktisk rofærgeriets godsterminal. Bygningen stammer fra 1864 og blev bygget af staten i forhold til rofærgen. Da dampfærgen så kom fik bundgarnsfiskerne huset og brugte det som et garnhus.

Bundgarnsfisker Finn Nielsens værksted som han forlod det i Garnhuset. (Foto: Jan Johansen.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here