Nu skal Jernbanemuseets nye bygning opføres

Struer Byråd har tirsdag aften godkendt en bevilling, der sammen med en række andre tilskudsgivere, sikrerfinansieringen til udvidelse og modernisering af det nuværende museum.

Siden 2015 har Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum i Struer arbejdet på at kunne udbygge og modernisere museets fysiske rammer for at skabe en bedre publikumsoplevelse for jernbaneinteresserede og optimerede forhold til de gamle tog og genstande, der i dag er udsat for tæring af vind og vejr.

Formanden for Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer, Kaj Rasmussen, er ovenud tilfreds med udsigterne til bedre forhold for Jernbanemuseet:

”Det er en fantastisk positiv udvikling for os. Vi har i mange år kæmpet for at vedligeholde lokomotiver og vogne omkring Godsekspeditionen, men så længe de er udsat for vind og vejr, er det en umulig kamp. Når køretøjerne kommer under tag, vil vi renovere dem, så de kan være med til at fortælle den spændende historie om jernbanerne i Midt- og Vestjylland og den enorme betydning, de fik for områdets udvikling. Ud over at bevare lokomotiver og vogne, vil overdækningen også give meget bedre forhold for museets gæster og for de frivillige, som nu vil kunne arbejde i ly for vejret. Endelig giver udbygningen af museet også mulighed for flere udstillinger, bl.a. om de mange baner, der er blevet ledet af DSB’s forvaltninger i Struer”.

Og det er netop togdriftens historie og betydning for Struer og den kulturarv jernbanen er for området, der er central for, at Struer Kommune har valgt at støtte projektet:

”Jernbanen er en del af Struers stolte fortælling, som byen der i over 100 år har dannet rammerne for et vigtigt trafikalt knudepunkt for togtrafikken her i Midt- og Vestjylland. Det er lige netop denne fortælling, som Jernbanemuseet dygtigt videreformidler og holder liv i. Derfor glæder det, at vi nu endelig kan få Jernbanemuseets rullende klenodier under tag, så de fremadrettet kan være beskyttet mod vind og vejr. Vi er sikre på, at Jernbanemuseet og de mange engagerede frivillige, der står bag, vil komme til at nyde godt af de nye og moderniserede rammer og at de vil blive til både glæde og gavn for alle os, der er interesserede i jernbanen, som en del af Struers historiske udvikling.” fortæller formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Møller Pedersen

Projektet består af en overbygning, som dækker halvdelen af den gamle remisebygning og omkringliggende arealer, og derved giver mere plads til formidling. Finansieringen er kommet på plads, eftersom Færch Fonden, Kirsten og Peter Bangs Fond, Louis-Hansen Fonden og Martin Munkebo A/S har bidraget med donationer, ligesom privatpersoner har indsamlet 55.000 kr. til projektet, og slutteligt har Struer Kommune netop bevilget et anlægstilskud på 1.732.000 kr. Dermed kan der nu gives grønt lys til moderniseringen og arbejdet forventes at gå i gang i august 2020. Forløber projektet planmæssigt forventer Jernbanemuseet at kunne tage de nye rammer i brug og slå dørene op for publikum i påsken 2021.