Lydkunst skal bidrage til den fremtidige udvikling i Lydens By

Byrådet i Struer har vedtaget en strategi for lydkunst, som i fremtiden skal bidrage til, at der skabeskunst med effekt i Struer Kommune. Samtidig skal den være en driver for kommunens udvikling vedat forstærke og forbinde mennesker, teknologi og natur og give en ny forståelse af, hvad det vil sige at være Lydens By.

Lydkunst skal understøtte fortællingen om Lydens By og bidrage til at gøre Stuer til en inspirerende by for borgere og virksomheder, og en enestående destination at besøge set i et internationalt turistperspektiv. Det har Struer Byråd nu sat en tyk streg under, da man på byrådsmødet i majvedtog en ny strategi for lydkunst.

”I Lydens By handler lyd om velfærd, om sammenhold, om vækst og om oplevelser. Men Lydens By handler bestemt også om nærvær og lytning. Om samskabelse, innovation, om at stoppe op, reflektere, diskutere, og forholde sig til de fantastiske steder, vi har i kommunen. Og det kan lydkunsten bidrage med.

Samtidig kan den skabe attraktioner og forstærke særlige steder og naturoplevelser i kommunen”,udtaler formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lars Møller Pedersen.

Strategien for lydkunst bygger på de erfaringer Struer Kommune i forvejen har gjort med kunstsatsninger og i særdeleshed lydkunst – eksempelvis den internationale kunstbiennale Struer Tracks, hvor man midlertidigt har kunne opleve kunst forskellige steder i kommunen – i Siloen, i en togvogn, i det gamle vandtårn. Samt permanente værker som Frode Gundorf Nielsens værk “Vind og Vand” i parken ved Gimsinghoved, Amplified Views af Ursula Nistrup, der indtil videre er opstillet på havnen i Struer og ved Klosterheden, Regelbau 411 ved Oddesund samt ’stemmegaflerne’ der placeres på den kommende T.W. Jensens Plads midt i Struer By.

Strategien er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond og efter en omfattende og inddragende proces, hvor nøgleinteressenter i lokalsamfundet i samarbejde med Struer Kommune har været involveret med henblik på at skabe en bredt forankret og ambitiøs strategi for lydkunst i Struer Kommunes offentlige rum.

Tre virkeområder for Lydkunsten i Struer

For at lydkunsten i Struer Kommune får den ønskede værdi, fokuserer strategien på trevirkeområder, hvor lydkunsten skal have effekt:1. Byudvikling – lydkunsten skal bidrage til at udvikle byer og lokalområder i Struer Kommune som attraktive steder for borgere.2. Attraktioner – lydkunsten skal bidrage til at skabe attraktioner, der tiltrækker besøgende til Struer Kommune og bringer borgere rundt i kommunen.3. Kreativt miljø – lydkunsten i Struer skal bidrage til at udvikle kommunen som et kreativt centrum for lyd, hvor internationale kompetencer møder lokal talentudvikling.

Med vedtagelsen besluttede byrådet samtidig, at Struer Kommune ved alle kommende anlægsinvesteringer over et vist beløb lægger 1 pct. oven i beløbet til at fremadrettet at skabe kunst med effekt.

”En ambitiøs strategi kræver selvfølgelig også, at vi sætter handling bag ordene og byrådet har med vedtagelsen af strategien understreget at lyd er en særlig styrkeposition, som har inspireret os til at stræbe efter det sublime, søge det innovative og insistere på den høje kvalitet – og som fremadrettet skal bidrage til at forstærke de værdier der kendetegner vores lokalsamfund”, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lars Møller Pedersen.

STRUER – LYDENS BY

Struer har siden 1925 været hjemsted for Bang & Olufsen, og byen og området er fuld af kompetencer, historier og visioner, der angår lyd. Derfor har Struer Kommune siden 2013, som den eneste kommune i verden, satset på lyd som omdrejningspunkt for kommunens udvikling – både når det gælder erhverv, kultur, bosætning, byplanlægning og mange andre af kommunens kerneområder. 

Lydens By er kommunens fælles fortælling og platform for samarbejde mellem mange forskellige aktører omkring det at drive Struers fremadrettede udvikling – herunder hvordan opmærksomhed på lyd kan bidrage til at skabe inspirerende bymiljøer, særlige attraktioner, lokal udvikling og bedre velfærd.

Pressemeddelelse.