Home Nyheder Generationsmøder giver gensidig glæde

Generationsmøder giver gensidig glæde

0
Generationsmøder giver gensidig glæde
Det kommende dagtilbud i Struer midtby bliver bygget lige ved siden af det nye Bangs Have Plejecenter. Det giver en oplagt mulighed for at få skabt et unikt fællesskab mellem børnene og de ældre.

Byggeriet af det kommende dagtilbud i midtbyen er røget i omlicitation, men det forhindrer ikke personalet fra Børnehuset Struerdalvej og Bangs Have Plejecenter i at gå i gang med planlægningen af fremtidige fælles aktiviteter for plejecentrets beboere og dagtilbuddets børn.

Yvonne Villadsen, som er funktionsleder af aktivitetsområdet i Struer Kommune, ser ingen grund til at vente til bygningen står færdig: “Der er ikke længere mellem Bangs Have og Børnehuset på Struerdalvej, end at det sagtens kunne lade sig gøre at besøge hinanden allerede nu”.

Gode erfaringer med generationsmøder

Både Yvonne Villadsen og Kris Østergaard, som er leder af Østbyens Dagtilbud, har gode erfaringer med generationsmøder. Kris oplevede den positive effekt i Holstebro, da han arbejdede i Nørrelandskirkens Børnehus, som havde et fællesskab med plejecentret Birkehøj.

Personalet på Birkehøj gav udtryk for, at generationsmødet gjorde meget godt for de ældre beboere. Endda hos dem, der måske ikke kunne huske, de havde haft besøg, kunne der spores en ændring i form af bedre humør og generel bedre trivsel den efterfølgende periode, siger Kris Østergaard.

Til glæde og ikke til gavn

Yvonne Villadsen understreger, at de arbejder med generationsmødet, fordi det kan gøre meget godt for alle parter, og at børnene ikke bare skal bruges til at løfte de ældres almene tilstand.

“Beboerne på et plejecenter er hele tiden omgivet af personer, der er noget for dem, men et samspil med børnehaven giver dem mulighed for at være noget for andre.

– Kris Østergaard

Der er altså tale om en win-win-situation, hvor de ældre får energi og livsglæde ud af at være sammen med børnene, og børnene oplever til gengæld en anden form for opmærksomhed og nærvær i samværet med de ældre.

Kris Østergaard fortæller om sine erfaringer med beboerne på plejecentret Birkehøj: “Beboerne på et plejecenter er hele tiden omgivet af personer, der er noget for dem, men et samspil med børnehaven giver dem mulighed for at være noget for andre.

“De ældre bliver dem, der giver omsorg

i stedet for kun at modtage.”

-Yvonne Villadsen

Yvonne Villadsen fortæller noget i samme stil: “De ældre bliver dem, der giver omsorg i stedet for kun at modtage.” Hun har i øvrigt god erfaring med generationsmøder, fra dengang børnene i Humlums Dagtilbud ofte besøgte beboerne på, det nu nedlagte plejehjem, Rosengården.

Sammenhængskraft i et opdelt samfund

Det er vigtigt at arbejde med hjertet og relationerne, mellem eksempelvis forskellige generationer, i et samfund, der er så opdelt, som vores samfund er i dag. Det skaber en bedre sammenhængskraft, mener Yvonne Villadsen.

Selv om der ingen konkrete planer er endnu, har både Yvonne Villadsen og Kris Østergaard store forventninger til det fremtidige fællesskab, som de og det øvrige personale er fast besluttede på at etablere.

“Der er ikke længere mellem Bangs Have og Børnehuset på Struerdalvej, end at det sagtens kunne lade sig gøre at besøge hinanden allerede nu”

– Yvonne Villadsen


Der er nedsat en arbejdsgruppe, som allerede har afholdt det første møde, så arbejdet er i fuld gang, meddeler de.

En af de opgaver, som arbejdsgruppen skal beskæftige sig med, når tiden kommer, er en personorienteret indsats i forhold til at matche børnene og de ældre, sådan at de får mest mulig glæde af samværet, udtaler Kris Østergaard.

Byggeprocessen trækker ud

Struer Byråd besluttede i første omgang, at der skulle bygges et dagtilbud med plads til 150 børn, men da det blev for dyrt, valgte kommunen at reducere med 10 vuggestue- og 25 børnehavepladser, eller “spare en stue”, som Signe Valentin Bak udtaler.

Hun er faglig leder for Dagtilbud i Struer Kommune og tilføjer, at nedskæringen ikke bliver et problem, fordi der ifølge prognosen for, hvor mange børn der er skrevet op til institution i Struer by, stadig vil være over 50 ledige pladser.

Omlicitationen har ført til, at byggeriet bliver forsinket, og i dag, mandag d. 24 februar 2020, afholder Struer Kommune indbudt licitation og forventer resultatet deraf sidst på ugen, siger Thomas Kiilerich Hørning, som er afdelingsleder for Teknisk Drift og Anlæg ved Struer Kommune.

  • Byrådet besluttede, der skulle bygges en institution med plads til 150 børn
  • Struer Kommune har siden reduceret med 35 pladser
  • Der skal i fremtiden være tre kommunale daginstitutioner i Struer by
  • Struer Kommune er forpligtet til at have ledige børnehavepladser til de 30 børn, Friskolens Børnehave kan rumme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here